Het oorspronkelijke gebouw uit 1849 herbergt momenteel het gemeentehuis en het politiecommissariaat van Sint-Joost-Ten-Noode. De gevels getuigen van de verschillende transformaties van het gebouw : het gebouw werd in neoklassieke stijl in 1911 vergroot en de uitbreiding van de moderne brutalistische stijl werd in 1969 in architectonisch beton gebouwd. Het hele gebouw is beschermd in 1992. Het gevelrestauratieproject maakt deel uit van een renovatie en uitbreidingsproject voor gemeentelijke en politiediensten. De hoofddoelstelling in deze context is de restauratie van de gevels, het schrijnwerk en daken in overeenstemming met de verschillende bouwperiodes van de gebouwdelen.

Het project voor de gevels is gebaseerd op een coherent interventie-programma, dat opgesteld werd op voorstudies van de bouwgeschiedenis die de keuze voor de restauratie rechtvaardigen.

Naast de restauratie van de gebouwschil, brengt het project verbeteringen aan in energieprestaties en veiligheid voor de gebruikers.