In 2015 heeft Leefmilieu Brussel, beheerder van het Dudenpark en het Park van Laken, een oproep tot inschrijving uitgeschreven voor de renovatie van de schil, de gevels en daken, van vijf gebouwen, waarvan drie in het Dudenpark in Vorst, één in de Koloniale Tuin en één in het Sobieski Park in Laken. Het doel van de restauratie is het geboud en de waardering van het erfgoed, het verbeteren van het uiterlijk en het oplossen van verschillende bouwpathologieën.

AAC heeft een historische studie en stratigrafische sonderingen van elk van deze gebouwen uitgevoerd om de keuzes van de restaurantie te kunnen onderbouwen, in het bijzonder de keuze voor de geschilderde en gelakte afwerkingen voor het schrijnwerk en het ijzerwerk. Het nauwkeurige overzicht van de staat van instandhouding en aantasting maakte het mogelijk om de esthetische, erfgoed- en functionele waarde van het gebouw te beoordelen en richtlijnen voor de restauratiewerkzaamheden, specifiek voor elk gebouw, te definiëren.

 

Restauratie van de Smederij, de Stallen en de Conciërgegebouw van het Dudenpark

De Smederij is verbonden aan de Villa Mosselman. De gevels bestaan uit wit geschilderde bakstenen met een lichte modificatie aan de kroonlijst. De gebouwanalyse en de historische studies hebben de aanwezigheid van een oude in «gebroken wit» geschilderde pleisterlaag op de noord- en oostgevels aan het licht gebracht. Het restauratieproject van de Smederij heeft als doel het pleisterwerk en de gebroken witte «olieachtige» schilderwerken in ere te herstellen. De Smederij maakte deel uit van een complex met de Villa Mosselman en zal daarom in een neo-klassieke stijl worden behandeld: de plint, de dorpels en de lateien zullen gebroken wit worden geschilderd, zonder onderscheid met de rest van de gevel.

Het Conciërgegebouw en de Stallen bij het Kasteel werden in 1873 gebouwd door de rijke Duitse koopman Wilhelm Duden. Sindsdien heet het park niet meer «Bois Mosselman», maar is het Dudenpark geworden.

Het Conciërgegebouw is, net als de Stallen en het Kasteel, gebouwd in een Vlaamse neo-renaissance stijl, die wordt gekenmerkt door het gebruik van een combinatie van rode baksteen en natuursteen, een massieve plint uit natuursteen en een torentje. De noordoostelijke en noordwestelijke gevels, die vanaf de ingang van het park te zien zijn, zijn meer bewerkt met natuurstenen elementen en smeedijzeren relingen. Gelegen op een talu, dringt het gebouw, met zijn sterke architectonische uitstraling, zich op aan de bezoeker bij het betreden van het park.

De Stallen werden in 1878 in een pittoreske stijl gebouwd. De linkervleugel, in een «Art Nouveau» stijl, is recenter (tussen 1901-1911).

De stallen zijn gebouwd als «decoratief element» in het park. De voorgevel en zijn omgeving zullen daarom in deze geest worden behandeld: de rode bakstenen en de voegen zullen opnieuw worden geschilderd in «baksteenrood» en de grijze bakstenen band in «grijs», in overeenstemming met de historische sporen die ter plaatse zijn gevonden. De oorspronkelijk gebruikte kleur en schildertechniek konden worden gedefinieerd door middel van sonderingen en historische studies.

De omgeving zal worden getransformeerd om de geest van de "mise en scène" die in de historische foto's aanwezig is, te herstellen.

 

Restauratie van het Conciërgegebouw en het Hovenierspaviljoen in het Park van Laken

In 1896 werden het Sobieski Park, de Koloniale Tuin en de Bloementuin aangekocht door koning Leopold II, die er een groot tuinbouwcomplex liet bouwen. Volgens de analyse van de historische plannen zijn het Hovenierspaviljoen en het Conciërgegebouw hoogstwaarschijnlijk tussen 1896 en 1935 gebouwd.

Het Hovenierspaviljoen bevindt zich boven het Sobieski park. Het is een «utilitair» gebouw waar weinig historische informatie over te vinden is. Uit de analyse van de historische plannen en in vergelijking met de luchtfoto van Brugis uit 1930-1935, leiden we af dat het Hovenierspaviljoen gebouwd werd tussen 1880 en 1935, hoogstwaarschijnlijk tussen 1896 (aangekocht door Leopold II) en 1935.

Het Conciërgegebouw, gelegen aan de ingang van het Park van Laken, werd gebouwd in Normandische stijl.

 

Conciërgegebouw (Park van Laken) - Restauratie van de raamkaders en de realisatie van een prototype

In 2018 werd een restauratieopdracht voor drie «prototype» schuifraamkaders gelanceerd, voorafgaand op het uitvoeringsdossier voor de restauratie van de gevels van het Conciërgegebouw. Dit voorcontract, uitgevoerd in samenwerking met de Directie van Cultureel Erfgoed, maakte het mogelijk om de interventies en het gewenste niveau van eisen voor de restauratie van alle gevelkaders nauwkeurig te definiëren. Zo werd een manuele verwijdering van de pitch pine houten bekleding die elke degradatie aan het originele hout vermijdt, aanbevolen; konden proeven voor de integratie van een gespannen, gelaagde beglazing in de oorspronkelijke houten kadertjes worden uitgevoerd; konden de tinten van de gelakte afwerkingen worden gedefinieerd om de gerestaureerde en nieuwe houtdelen te homogeniseren. Bij de gevelrestauratie in 2019 hebben de verfijnde details en de scherpe voorschriften geleid tot een kwalitatief resultaat waarbij de karakteristieke «rode» tinten van de pitch pine overeenkomen met die van de vakwerkmodificaties en de andere bekledingen in steen, rode baksteen en pleister overeenkomen met het origineel.