De kasteelhoeve van Karreveld, gelegen ten noordwesten van Brussel, is een historische site in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek, in neorenaissancestijl die sinds 10 november 1955 op de monumentenlijst staat. In de loop der eeuwen heeft het verschillende eigenaars en verschillende bestemmingen gekend, tot het in 1930 werd aangekocht door de gemeente Molenbeek en in de tweede helft van de 20e eeuw volledig werd omgevormd.

Vandaag is de Kasteelhoeve Karreveld een van de belangrijkste architecturale en historische attracties van Molenbeek, een referentiepunt voor de gemeente en een locatie voor culturele, artistieke en huwelijksevenementen.

Enerzijds wordt het kasteel omgevormd tot een ruimte van collectief en cultureel belang en anderzijds wordt het park geactiveerd door functies die er rechtstreeks aan verbonden zijn, zoals de nieuwe brasserie, die een meerwaarde zal betekenen voor de wijk.

Het herdefiniëren van de kleine binnenplaats door het creëren van nieuwe gevels die erop uitkomen, zal een positieve bijdrage leveren aan het gevoel van veiligheid in het park en aan de sfeer ervan. Het voegt een sociaal-stedelijke dimensie toe aan het project en accentueert de openheid van het kasteel naar zijn omgeving.

Om te voldoen aan de behoefte aan ruimte voor het auditorium "La Grange", is er een uitbreiding ontworpen voor de noordgevel. Het nieuwe podium zal in de uitbreiding worden geïnstalleerd. Deze strategische positie betekent dat het backstage gedeelte en de kleedkamers op de begane grond van de noordvleugel kunnen worden geplaatst en dat de volledige oppervlakte van de bestaande zaal kan worden gebruikt voor tribunes, een nieuwe ontvangstruimte, kleedkamers en een nieuwe controlekamer op de tussenverdieping.

Het doel van het project is om de geschiedenis van de locatie en de oorspronkelijke aard van de functie te behouden. Door gerichte ingrepen wordt een nieuw beeld geprojecteerd en de nieuwe functie onthuld. De architecturale kenmerken van het gebouw worden geanalyseerd en aangepast om zo goed mogelijk bij de nieuwe functie te passen. Op deze manier wordt het bestaande gebouw zoveel mogelijk behouden en wordt sloop tot een minimum beperkt. Het project maakt deel uit van een circulaire economie.